Naša misija je da se tržištu ponudi alternativa za proizvode životinjskog porijekla, kao i rafinisane, tj. nutritivno obezvrijeđene namirnice. Neki od karakterističnih proizvoda su naš napitak od hrastovog žira, brojnih zdravstenih benefita, sirće divlje jabuke ubrane na sjeveru Crne Gore, hladno cijeđeno suncokretovo ulje, sirup borovih iglica… Budući da imamo našu radnju u Baru, kao i da snabdijevamo mnoge radnje zdrave hrane u Crnoj Gori našim proizvodima, godinama unazad smo bliski tržištu da oslušnemo potrebe i navike potrošača, i njima se vodimo kada su u pitanju nabavka proizvoda i ideje za nove proizvode koje bismo mogli proizvoditi kod nas – kazao je u intervjuu Glasniku, izvršni direktor kompanije Green Monde, Aleksandar Milosavljević.

Recite nam, kako je nastala ideja za osnivanje Green Monde kompanije i šta je bila Vaša inspiracija?

A.Milosavljević: Nakon godina uspješnog poslovanja naše veleprodaje i maloprodaje zdrave hrane u Baru, proizvodnja Green Monde nastaje kao kontinuitet našeg angažovanja za što bolju i efikasniju distribuciju zdravih proizvoda na cijeloj teritoriji Crne Gore. Imajući veliko iskustvo sa domaćim tržištem, postali smo svjesni činjenice da potražnja za zdravijim prehrambenim proizvodima, kao i sam trend zdrave ishrane raste. Takođe, uvidjeli smo da nema potrebe da čitavu paletu proizvoda uvozimo, već da je Crna Gora plodno tlo za proizvodnju i da je krajnje vrijeme da se taj potencijal iskoristi.

Koje su bile najveće prepreke s kojima ste se suočili prilikom pokretanja i kompanije?

A. Milosavljević: Prilikom pokretanja kompanije, najteže je bilo skupiti sredstva, kao i od svih relevantnih državnih institucija kojima smo se obratili, pronaći nekoga da nam da vjetar u leđa, da bude zainteresovan za našu viziju i podrži je kao vrijednu. Stoga naš projekat započinje postepeno i polako, u sklopu naših skromnih mogućnosti.

Takođe, dolazak do mašina neophodnih za proizvodnju naših proizvoda, kao i pronalaženje lokalnih proizvođača nama potrebnih sirovina, budući da tržište za njih do sada nije ni postojalo. Međutim, nadamo se da ćemo vremenom inspirisati mnoge da iskoriste prirodni potencijal koji imamo na našim prostorima, i da će nam sirovine postati sve dostupnije i pristupačnije.

Kako biste opisali filozofiju i vrijednosti Green Monde kompanije u vezi sa proizvodnjom i distribucijom zdrave hrane?

A. Milosavljević: Naša misija je da se tržištu ponudi alternativa za proizvode životinjskog porijekla, kao i rafinisane, tj. nutritivno obezvrijeđene namirnice. Ujedno, da damo podršku narastajućoj populaciji vegetarijanaca i makrobiotičara, kako bi mogli lakše pripremati svoje omiljene obroke uz proizvode iza kojih stoji kvalitetan sadržaj. Zdrava ishrana ne treba da bude nešto komplikovano, već jednostavan i prirodan način života dostupan svima.

Koje su prednosti i karakteristike makrobiotičkih, vegetarijanskih, organskih i integralnih proizvoda u vašoj ponudi?

A. Milosavljević: Sve proizvode u našoj ponudi karakteriše jednostavan sastav bogat hranljivim namirnicama, bez ikakvih vještačkih dodataka, a njihova je prednost sto pozitivno utiču na čovjekovo zdravlje, efikasnost, raspoloženje i dugoročniji zivot.

Kako se osiguravate da vaši proizvodi budu nutritivno obezbijeđeni, bez aditiva i konzervansa?

A. Milosavljević: U proizvodnji koristimo najsavremenije tehnologije, koje u najvećoj mjeri omogućavaju očuvanje hranljivosti i svih nutritivnih vrijednosti namirnica, uz maksimalno izbjegavanje upotrebe aditiva i konzervansa. Kvalitetu proizvoda takođe mogu da svjedoče osvojena priznanja za ocjenu kvaliteta na nedavno održanom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Možete li nam opisati proces nabavke i proizvodnje zdrave hrane u Green Monde kompaniji?

A. Milosavljević: Proces proizvodnje započinje nabavljanjem sirovina, prvenstveno onih dostupnih u Crnoj Gori, kao sto su hrastov žir, divlje jabuke, kantarion, borove iglice, kopriva, bokvica itd, a onda i onih koje smo i dalje primorani da uvezemo sa strane. Nakon toga, sva prerada sirovina cijeđenje ulja, pakovanje, skladištenje se dešava u našoj novoizgrađenoj proizvodnji, konstruisanoj, imajući u vidu sve naše, a i svjetske propise kada su u pitanju objekti namijenjeni takvoj vrsti proizvodnje.

Kako podržavate lokalne proizvođače i održivu poljoprivredu u vašoj poslovnoj praksi?

A. Milosavljević: Lokalni proizvođači su nam prioritet kada je u pitanju nabavljanje sirovina, vršimo otkup svega sto bi se moglo uklopiti u proces proizvodnje naših proizvoda, a uvijek smo spremni da proširimo našu paletu proizvoda. Međutim, sve je to još uvijek na dosta nižem nivou od onog kojem smo se nadali,  iz proste činjenice što kod nas jos uvijek nije popularizovano uzgajanje takvih sirovina, upkros plodnom tlu koje imamo povoljnom za uzgajanje na primjer suncokreta, bundeve, svih vrsta čajeva, koje je šteta da se ne iskoristi.

Koji su najpopularniji proizvodi u vašoj ponudi? Kako se prilagođavate promjenama u potražnji za zdravom hranom?

A. Milosavljević: Neki od karakterističnih proizvoda su naš napitak od hrastovog žira, brojnih zdravstenih benefita, sirće divlje jabuke ubrane na sjeveru Crne Gore, hladno cijeđeno suncokretovo ulje, sirup borovih iglica… Budući da imamo našu radnju u Baru, kao i da snabdijevamo mnoge radnje zdrave hrane u Crnoj Gori našim proizvodima, godinama unazad smo bliski tržištu da oslušnemo potrebe i navike potrošača, i njima se vodimo kada su u pitanju nabavka proizvoda i ideje za nove proizvode koje bismo mogli proizvoditi kod nas.

Recite nam nešto više o daljim planovima za budući razvoj Green Monde kompanije?

A. Milosavljević: U budućnosti, cilj nam je da što više proširimo paletu proizvoda izrađenih u Crnoj Gori, a suzimo broj uvezenih proizvoda. Smatramo da će naša politika poslovanja uskoro doprinjeti suzbijanju razdaljine sirovina lokalnih proizvođača i naših potrošača. Želimo da standardizujemo proizvodnju zdrave hrane u Crnoj Gori, kao ostvarena kompanija uz sve potrebne analize i garancije kvaliteta koje će osigurati naše potrošače da znaju tačno kako i odakle njihovi proizvodi stižu do njih. Želja nam je da budemo poznati kvalitetom i dugotrajnošću, kao kompanija koja je započela kao mala porodična firma, i vremenom se proširivala u sklopu svojih mogućnosti na osnovu tržišta u kojem je poslovala.

Takođe, glavni cilj nam je da započnemo izvoz. Imamo potražnju za našim proizvodima iz zemalja u okruzenju, od već ustanovljenih partnerstava sa firmama od kojih smo nabavljali proizvode dok jos nismo ni započeli da se bavimo proizvodnjom, koje stoje spremne već duze vrijeme da nas podrže i uvezu naše proizvode, ali za sada nemamo dovoljno finansijske moći da bi sve to ispratili.

Nadamo se da nas to čeka u skorijoj budućnosti!

Aleksandar Milosavljević,  izvršni direktor kompanije Green Monde, Bar