“Maljat” je kamen posebnog kvalteta, izuzetna formula postojanosti i elastičnosti, očaravajućih boja i dezena, veoma otporan na uticaj vremenskih prilika, sa malim procentom upijanja vlage, što ga čini atraktivnim i postojanim na svim meridijanima. Baš zbog ovih osobina, maljat je ukrasio neka od najluksuznijih  svjetskih zdanja kao što su: Predsjednička palata Taškent – Uzbekistan,   Banja Karlove Vari u Češkoj, Nacionalna banka – Slovačka, objekti u Porto Montenegro, hoteli u Budvi, Zavala, veliki stambeni kompleksi u Moskvi itd…, kazao je u intervjuu Glasniku, direktor kompanije Maljat Stone Slavoljub Popadić.

Možete li nam reći nešto više o istorijatu kompanije i njenom razvoju do danas?

S. Popadić: Maljat Stone je najveća i najstarija kompanija u Crnoj Gori koja se bavi poslovima eksploatacije i obrade arhitektonskog i građevinskog kamena. Kompanija je započela sa radom davne 1964. godine i sve donedavno je funkcionisala pod imenom “Mermer” AD Danilovgrad. Krajem 2022. godine, kompanija je promijenila ime u “Maljat Stone” AD Danilovgrad, u svjetlu sveobuhvatih promjena kroz koje pokušava da se na drugačiji način profiliše i predstavi na domaćem i instranom tržištu. Kompanija je više puta mijenjala organizacionu i vlasničku strukturu ali je zadržala istu primarnu djelatnost i prepoznatljivost po visokom kvalitetu i profesionalnom odnosu prema kupcima.  Nekada je kompanija funkcionisala sa 350 zaposlenih i pet rudnika kamena, i kao takva bila najveći proizvođač komercijalnih blokova u bivšoj Jugoslaviji. Danas funkcioniše sa 75 zaposlenih, rudnikom kamena “Maljat” u zaleđu Spuža i fabrikom za obradu kamena u Danilovgradu.

U sklopu vašeg preduzeća posluju dvije proizvodne jedinice, Rudnik i Fabrika. Koji su to trenutno glavni proizvodi i usluge koje pružate?

S. Popadić: Organizaciona jedinica Rudnik “Maljat” proizvodi blokove od prirodnog kamena, zapremine cca  5 m3 i težine od oko 14 tona. Dio blokova se direktno prodaje uglavnom stranim kupcima, a dio se obrađuje u fabrici u Danilovgradu. Kameni blokovi su jako traženi i popularni na tržištima Italije, Koreje, Rusije i Kine. Pokušavamo napraviti prodor na američko i zapadnoevopsko tržište. Kompanija produkuje i velike količine građevinskog kamena,

U fabrici u Danilovgradu, veliki kameni blokovi se obrađuju u finalne proizvode, čija se paleta kreće od od kamenih table površine od preko 4m2, preko različitih formi fasadnih obloga, obloga za enterijersko oblaganje zidova, stepeništa, rukohvata, ukrasnih stubova različitih veličina i oblika, gazišta, materijala za popločavanje staza, trgova, podova, bazena, kupatilskih elemenata, stolova, i sl. Naši stručni timovi u saradnji sa arhitektama i projektantima vrlo uspješno rade na optimizaciji rješenja za kamene eksterijere i enterijere. U saradnji sa partnerskim kompanijama nudimo uslugu kompletne montaže proizvoda od našeg kamena.    

Kamen ,,Maljat” koji proizvodite veoma je tražen na tržištu, zbog izuzetno popularne nijanse, hemijskog sastava i fizičko-mehaničkih osobina. Recite nam nešto više o njemu.

S. Popadić: “Maljat” je kamen posebnog kvalteta, izuzetna formula postojanosti i elastičnosti, očaravajućih boja i dezena, veoma otporan na uticaj vremenskih prilika, sa malim procentom upijanja vlage, što ga čini atraktivnim i postojanim na svim meridijanima. Baš zbog ovih osobina, Maljat je ukrasio neka od najluksuznijih  svjetskih zdanja kao što su: Predsjednička palata Taškent – Uzbekistan,   Banja Karlove Vari u Češkoj, Nacionalna banka – Slovačka, objekti u Porto Montenegro, hoteli u Budvi, Zavala, veliki stambeni kompleksi u Moskvi itd…

Ko su vaši glavni klijenti i zemlje u koje izvozite ovaj proizvod?

S. Popadić: Naši proizvodi se uglavnom plasiraju kupcima i tržištima koja zahtjevaju visok nivo dizajna i  kvaliteta materijala. Pored našeg tržišta gdje se Maljat koristi za ukrašavanje luksuznih hotela, vila u turističkim erijama i poslovnih objekata,  Maljat se učestalo koristi i u Italiji, Rusiji, Kini, Koreji, Australiji…

Kako se kompanija prilagođava novim trendovima i tehnologijama u industriji?

S. Popadić: Ulažemo značajne napore na planu tehničke, komercijalne i marketinške modernizacije. Jako smo posvećeni digitalizaciji i unaprijeđenju poslovnog modela. Smatram da smo već sada, u smislu postojanja digitalnih servisa i tehnologije, rame uz rame sa naprednim kompanijama u Crnoj Gori.  Borba na otvorenom tržištu nije laka. Sa jedne strane imamo konkurenciju iz zemalja u kojima lokalne vlade kroz različite oblike subvencija podržavaju modernizaciju tehnološkog procesa i nabavku najmodernije visokoučinkovite opreme, što kod nas još uvijek nije slučaj, a sa druge strane je evidentno prisustvo nelojalne konkurencije, gdje jedan broj konkurenata ne plaća akcize, ne plaća PDV, zapoošljava na crno itd. U takvom ambijentu nije lako biti konkurentan, ali istrajavamo u naporima da u cjelosti poslujemo legalno i transparentno.

Koje su vaše strategije za održavanje konkurentnosti na tržištu?

S. Popadić: Iako poslujemo u nepovoljnom okruženju, uspjevamo da se nametnemo visokim kvalitetom i poštovanjem rokova, što u ovoj branši nije lako. Legalno poslovanje je i naša snaga, jer imamo stabilnu bazu zaposlenih, nema fluktuacije kadrova,  uspjevamo da zadržimo visok nivo kvaliteta. Fokusirani smo na pojačavanje kapaciteta prodaje, marketinga i prisustva na stranim tržištima. Prošle godine smo kao jedina kompanija iz Crne Gore bili pristuni i vrlo zapaženo izlagali na dva ključna sajma u našoj branši, Sajam građevinarstva u Beogradu i Sajam kamena u Veroni (Marmomac). Napravili smo atraktivan komercijalni prostor u Podgorici, a trenutno gradimo još bolji u Danilovgradu. Kroz modernizaciju i održivi razvoj, pokušavamo da smanjimo troškove na svim nivoima, prije svega podižući produktivnost i efekasnost.

Recite nam nešto o Vašim budućim planovima i ciljevima?

S. Popadić: Maljat Stone je u ozbiljnim razvojnim planovima i analizama. Vjerujemo da će potezi koje pažljivo sprovodimo u zadnjih par godina  doprinijeti da Maljat Stone postane važan regionalni, pa zašto ne i evropski proizvođač kamenih obrada visokog kvaliteta. Pregovaramo sa velikim brojem investitora i proizvođača opreme iz zemlje inostranstva, u ambiciji izgradnje dugoročnog partnerstva na zajedničkim osnovama. Neka od tih partnerstava će nesporno zaživjeti i donijeti benefite kompaniji.

Prepoznati ste i kao član konsultantskog tima Adižes South East Europe (ASEE) u segmentu koji se odnosi na unaprijeđenje korporativnog upravljanja. Da li su neke od preporuka koje kao predavač sugerišete drugima zaživjele u “Maljat Stone” AD?

S. Popadić: Naravno, Maljat Stone smo organizaciono dobro ustrojili, jasno su definisane kratkoročne/dugoročne i operativne/kontrolne funcije, sistematizacija je unaprijeđena i prilagođena aktuelnom trenutku, potrebama kompanije i potrebama tržišta, jasno su definisani i prate se targeti proizvodnje u Fabrici i Rudniku, te targeti prodaje, unaprijeđujemo uslove rada i podižemo zadovoljstvo zaposlenih. Ukratko, svi guramo u pravcu postizanja zacrtanih ciljeva i unapređenja kompanije…